Recept voor Engelse pork pie


Het weer van gisteren en vandaag deed me denken aan Engeland. Regenachtig en fris! Daarom kwam ik op het idee om een typisch Engels gerechtje te maken: Pork Pie. Het is een vleespasteitje van ham en gehakt.
Ik ben over het algemeen niet zo'n fan van de Engelse keuken, maar voor pork pie maak ik een uitzondering. Ik vind het een heerlijk ouderwets gerechtje, perfect om je aan op te warmen bij zo'n koude dag.
Het kost wel veel voorbereiding, maar het resultaat mag er zijn!

 
Wat heb je nodig?
250 gr bloem
1 thl zout
40 gr boter (kamertemperatuur)
2 eieren
5 ml water
150 gr gekookte ham
Peterselie naar smaak
1 klontje boter
1 el bloem
5 ml witte wijn of sherry
1 ui
300 gr gehakt
Een scheutje slagroom
1 teentje knoflook
Zout
Peper
Nootmuskaat

Hoe maak je het?
Verwarm de oven alvast voor op 175 graden. Kneed de bloem, boter, eieren, water en zout tot een soepel deeg (eventueel met hulp van de keukenmachine). Maak van het deeg een bal en verpak deze is huishoudfolie en laat minimaal 1 uur rijzen in de koelkast.

Snij intussen de ham in kleine blokjes en vermeng de gehakte peterselie met de ham. Snij de ui klein. Pers de knoflook. Kneed het gehakt met het scheutje slagroom en een ei door elkaar. Schep de ui, knoflook, nootmuskaat, zout en peper door het mengsel. Roer daarna de ham en peterselie en de witte wijn erdoor.

Vet een kleine springvorm in met wat boter. Bestuif met bloem en klop de overtollige bloem uit de springvorm zodat de pastei straks niet kan aanbranden.

Bestuif het (schone) aanrecht met bloem en rol de bal uit tot een dunne lap. Snij een ‘dekseltje’ uit de lap deeg ter grootte van de springvorm. Bekleed met de rest van het deeg de springvorm. Vul de pastei met de vleesvulling. Leg daarna het ‘deksel’ van deeg op de pastei en druk de randen goed aan. Je kun de randen versieren door ze te laten kartelen. Boor in het midden een gat (met bijvoorbeeld een mes of een kleine appelboor). Klopt het andere ei los en bestrijk de bovenkant van de pastei ermee.

Zet de pastei in het midden van de oven en bak in ongeveer 1 uur gaar. Het lekkerste is om het pasteitje warm te eten, maar koud kan ook!

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts